Süli János: nemzetközi együttműködésben épülnek a paksi blokkok

Minden adat, minden statisztika azt támasztja alá, hogy nem választhatunk más utat, az új atomerőművi blokkokra szükség van – mondta Süli János a Tolnai Népújság partnertalálkozóján, ahol bemutatták a lap NAV-val közös gazdasági kiadványát, a TOP100-t. A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter részletes tájékoztatást adott a Paks II. projekt állásáról.
Elmondta, hogy az új atomerőmű létesítési engedélye iránti kérelmet jövő év június 30-ig nyújtja be a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalhoz. A felvonulási területen már zajlik az építkezés, amelynek elkezdéséhez hozzájárult az Európai Unió. Megtörténtek a
szükséges lépések annak érdekében, hogy elkezdődhessenek a területelőkészítő földmunkák. Napirenden van a vonatkozó kormányrendelet módosítása. – Mindez az európai gyakorlatnak
és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően fog megtörténni, nem hoz enyhítést, előírásokat, követelményeket nem módosít, és a hatóság felügyeleti jogosítványai nem változnak. Bármiféle létesítési tevékenység továbbra is csak a létesítési engedély megszerzését követően indítható meg – húzta alá a projektért felelős miniszter. Süli János hangsúlyozta, nemzetközi együttműködésben, a ma elérhető legkorszerűbb blokkok épülnek meg.

Süli János

Süli János arról is beszélt, hogy azok a vállalkozások, amelyek teljesítményük alapján a TOP100 kiadványban szerepelnek, minden bizonnyal a Paks II. projektbe is be tudnak kapcsolódni. A projektért felelős miniszter elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt az Országgyűlés képviselőinek 95,4 százaléka támogatta az új blokkok létesítését. Minden adat, statisztika azt támasztja alá, hogy a két új blokkra szükség van. Az áramfogyasztás folyamatosan nő, az ország importkitettsége magas – hangsúlyozta a beruházásét felelős miniszter a TOP100 kiadvány bemutatója alkalmából rendezett partnertalálkozón.