PAKS FM HÍREK
Kiss Raul az ASE-nál 2019.08.23. 19:44

Az Atomerőmű SE egyik legfiatalabb érkező új kosarasa Kiss Raul. A ZTE saját nevelésű 23 éves bedobója korábban az U20-as válogatottat is erősítette. Az ASE egy éves szerződést kötött vele.

Kiss Raul
Streetball Challenge Pakson 2019.08.23. 19:43

A mai nap folyamán délelőtt 9 órától késő délutánig Pakson a Csengey Dénes Kulturális Központ parkolójában zajlik az Országos Streetball Challenge Hungary. Nevezők érkeztek az ország szinte minden területéről, és Paks testvérvárosából, Kézdivásárhelyről is. Számos kategóriában neveztek a résztvevők, a kategória győztesek automatikusan bejutnak az Országos Döntőbe, mely szeptember 14-én, a Kosárlabdázás Napján lesz a Hősök terén. A streetball a kosárlabdázás őshazájából, az Amerikai Egyesült Államokból indult el hódító útjára. Grundon, utcán és parkolókban játszották és játsszák ma is ezt a 3-3 elleni játékot egy palánkra. Napjainkban a 3×3 térhódítását mutatja, hogy Olimpiai sportággá szeretne válni 2020-ra. Paks már évtizedek óta részt vesz az országos sorozatban. A kilátogató nézők számos dobóversenyt láthatnak, úgy mint tripladobó, zsákoló, 2ball game. És VIP csapatok küzdelmén is szurkolhatnak.

Karbantartás az atomerőműben 2019.08.23. 19:42

Megkezdődött a 3-as blokk 2019. évi nagykarbantartása. A Paksi Atomerőmű középtávú karbantartási tervének megfelelően augusztus 23-tól kezdődött meg, amely a fűtőelemek üzemszerű cseréjével összekötött tervszerű karbantartási tevékenységeket foglalja magában. Az Országos Atomenergia Hivatal a jogszabályi követelmények alapján folyamatosan felügyeli a blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, karbantartással kapcsolatos összes tevékenységet. A folyamat végén, a szabályrendszernek megfelelően, az üzemeltetési feltételek és korlátok szerint indítják majd újra a blokkot, miután az OAH kiadta az ehhez szükséges indítási engedélyt – adta hírül az OAH.

Szarvasbőgés a Gemencben 2019.08.23. 19:41

Elkezdődött a szarvasbőgés a gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. augusztus 30-a és szeptember 14-e között erdei vasúttal és lovas fogattal szervez kirándulásokat azokhoz az erdőrészekhez, ahol jelentősebb bőgés várható – közölte az erdőgazdaság az MTI-vel. Az augusztus 30-i eseményen a kirándulást vacsora és borkóstoló egészíti ki a lovas fogatos túra közönségének. A programot gyerekek részére az erdőgazdaság általában nem ajánlja, mivel a több órás túrák csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek. A Gemenc Zrt. ugyanakkor fontosnak tartja a természet megszerettetését, ezért egy alkalommal, szeptember 13-án gyermekeknek szánt kirándulást szervez az erdei vasút egyik megállójánál. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Szépkorút köszöntöttek Dunakömlődön 2019.08.23. 19:41

Századik születésnapján köszöntötte Paks Város Önkormányzata a dunakömlődi Katona Józsefné Etelka nénit. Az ünnepelt egészségi állapota miatt nem tudta vállalni a nyilvános köszöntést, ezért Szabó Péter polgármester üdvözletét és a miniszterelnöki jókívánságot tartalmazó emléklapot dr. Hanol János csoportvezető juttata el hozzá dunakömlődi otthonába. Etelka néni a Békés megyei Endrődön 1919. augusztus 19-én. Gyermekkorát egy tanyán töltötte, sokfelé dolgozott summásként, földbirtokokon mezőgazdasági idénymunkásként, majd Budapestre kerülve házi szolgálólány is volt. A két világháború között nagynevű fővárosi úri házaknál szolgált a Krisztina körúton, Farkasréten, sőt a Balatonon is. A világháború után került Dunakömlődre férjével, akivel a Hegy utcában laktak. Két fia született, van négy unokája és öt dédunokája. Etelka néninek a hosszú élet titkára ugyan nincs receptje, viszont fontosnak tartja, hogy egészség legyen és jókedv, és a nehéz időkben is optimista derű!

Áramszünet lesz Pakson 2019.08.23. 19:39

Hálózatkarbantartási munkálatok miatt szünetelni fog az áramellátás Pakson. Augusztus 27.én kedden az áramszolgáltatás minőségének fenntartása érdekében és az esetleges üzemzavar megelőzése céljából végzett gallyazás miatt fog szünetelni az áramellátás reggel 8 órától várhatóan délután 1 óráig. Az áramszünet az alábbi utcákat érinti: Építők útja 27-től a 75-ös számig, Bercsényi utca 11-től a 39-es számig és 10-től az 52-es számig, Nádor utca 31-től az 51-es számig és Pollack Mihály utca 34 és 34/A számokat. Augusztus 28-án szerdán további hálózati karbantartás miatt Pakson a Villany utcában a 19 és 35-ös, valamint a 14 és 34-es számok között lesz áramszünet reggel 8 órától várhatóan délután 4 óráig. Aggregátor használati igényt az áramszünet előtt 5 munkanappal kérik bejelenteni az ügyfélszolgálaton. Ha a munkálatok a jelzett időpont előtt befejeződnek, a szolgáltatást előzetes értesítés nélkül visszakapcsolják.

Gyorsabb internet lesz a régió iskoláiban 2019.08.23. 19:39

Mintegy féltucat dél-baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése. A hálózatfejlesztésért felelős cég, a Vannet az MVM NET Zrt. alvállalkozójaként vesz részt a projektben. A kormány által elfogadott Digitális Oktatási Stratégia többek között azt is tartalmazta, hogy a 100-500 fős intézményekben legalább 100 Mbps sebességű internetkapcsolatra van szükség. Ez a szám a nagyobb feladatellátási helyeken még komolyabb: azaz 1 Gbps sávszélességet kell biztosítani. Lengvárszky Szabolcs, a Vannet telekommunikációs szakértője a projekttel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az iskolák bekötésekor főleg mikrohullámú és optikai kábeles technológiát használunk, amelyek rendkívül megbízhatóak. Kiépítjük az intézményeken belüli hálózati berendezéseket és csatlakoztatjuk a majdani elsődleges szolgáltató, az MVM NET Zrt. gerinchálózatához. A megnövelt sávszélesség igazi minőségi ugrás lesz a tanároknak és a diákoknak egyaránt – méghozzá a tanév első napjától”

Gyűjtik az adományokat az iskolakezdéshez Pakson 2019.08.23. 19:38

Továbbra is gyűjtik a rászorulóknak az iskolakezdéshez az adományokat a paksi Segítők Háza dolgozói. Molnár Imréné Ancika, a szervezet vezetője rádiónknak elmondta, iskolatáskákat, tornacipőket, melegítőruházatot, pólókat kaptak az adományozóktól. Hozzátette, bár szép számmal jöttek az adományok a Segítők Házába, még a gyűjtés utolsó napjaiban is várják azokat, akik tudnak és akarnak segíteni a rászorulókon. A szervezet vezetője kiemelte, rengeteg embert sikerült megszólítani az adománygyűjtő akció keretében és nagyon jó minőségű adományokat kaptak.

Molnár Imréné Ancika

Az iskolakezdéshez összegyűjtött adományokat augusztus 27-én kedden fogják kiosztani a rászorulók részére a Segítők Házában.

Paksi tájfutók a Hungária Kupán 2019.08.22. 16:51

A Paksi Sportegyesület tájfutói idén is részt vettek az öt napos Hungária Kupa rendezvénysorozat minden egyes napján. A mórahalomi megmérettetésre 16 fővel utaztak a a paksiak, akik négy dobogós hellyel tértek haza, mondta el rádiónknak Kiss Gábor vezetőedző.

Kiss Gábor

A homokbuckás terepen Lénárt Viktória teljesítménye is kiemelkedő volt, folytatta Kiss Gábor.

Kiss Gábor
Vízitúra Domboriban 2019.08.22. 16:48

Augusztus 24-én szombaton vízitúrát szervez az Atomerőmű SE kajak-kenu szakosztálya Domboriban. A könnyűnek mondható túrán bárki részt vehet, mely 20 km-es távot foglal magában. A túravezető Gutai Dániel. Jelentkezni Török Erzsébetnél lehet a 20/314-4615 vagy Kiss Mariannánál a 75/508-419 telefonszámon.
A “vizes” tapasztalat előny, de nem elvárás.

Koncert a Paksi Koktélozóban 2019.08.22. 16:47

Zenés koncertest lesz a Paksi Koktélozóban. Szombaton 20:30-kor egy rendhagyó nyár esti koncertet hallgathatnak meg az érdeklődők, amelyet több paksi együttesből összeállt zenészek, ismerősök, barátok tartanak a koktél teraszon.

Retro Disco Dunaszentgyörgyön 2019.08.22. 16:46

Retro Disco-t szervez a Csapó Csemetékért Egyesület Dunaszentgyörgyön. A település Faluházába tombolasorsolással és büfével várják a vendégeket holnap este 8 órától. A zenéről Madarász Ferenc gondoskodik a programon.

Lakossági fórumot tartottak Pakson 2019.08.22. 16:45

Lakossági fórumot tartottak a Paks és Kalocsa térségében a kormány által tervezett beruházás kapcsán, ami a Duna-híd és a hozzá csatlakozó közutak kapcsolatait jelenti. A projekt több település területét is érinti – első sorban mezőgazdasági területeket – emiatt kell módosítani a Helyi Építési Szabályzatot Pakson – mondta el Horváth András főépítész.

Horváth András

A város elégedett a tervvel, mert figyelembe vették észrevételeiket a tervezéskor.

Horváth András

A lakossági fórum célja első sorban a tájékoztatás volt arról, hogy a projekt mennyiben befolyásolja a földtulajdonosok földhasználatát és mely területeket érint. A beruházás részleteiről és annak megvalósulásával kapcsolatos részletekről nem volt módjuk tájékoztatást adni.

Új szennyvíztelepet tervez Szekszárd 2019.08.22. 16:42

Egy új, környezetbarát szennyvíztisztító telep létesítését tervezi Szekszárd. A városnak fontos értéke a természeti környezet, ami körülvesz minket. Ezt szeretnék összekapcsolni egy újabb fejlesztéssel, egy új szennyvíztisztitó telep kiépítése történik meg a következő években – mondta Ács Rezső polgármester. Az innovatív technológia megoldja a szennyvízkezelés problémáját, illetve különböző felhasználásokat lehet elérni. Az új telep építését a várostól keletre, az M6-os autópálya környékén tervezik. A jelenlegi szennyvíztisztitó telep a ’70-es években épült. Akkor ez a terület külterület volt, azonban az elmúlt évtizedekben a város növekedett. Ez volt az egyik oka, hogy 2018-ban terveket készítettek, a másik a korszerű technológia, harmadsorban a tisztított, ún. szürke vizet hasznosítani kell. Az autósztráda mellett kialakítanának egy térségi szennyvíziszap-kezelő centrumot is. A beruházás az előzetes tervek alapján 2021-ben indul és mintegy 8 milliárd forintba fog kerülni.

Jubileumi Város Napja Nagymányokon 2019.08.22. 12:52

Jubileumi város napját tartanak Nagymányokon. A szabadtéri programok augusztus 24-én szombaton a város fúvós zenekarának fellépésével kezdődnek, majd szent misét fognak tartani a piactéri színpadnál. Délután zenés programokkal várják az érdeklődőket, színpadra lép többek között a Glück Auf együttes, Kovács Kati, Tóth Andi, és a Republic zenekar. Nagymányok várossá avatásának 10. évfordulóján az érdeklődők találkozhatnak még veterán autó kiállítással, tombolasorsolással; a gyerekeket légvár, trambulin és gokart várja a helyszínen. A programok reggel 9 órakor kezdődnek, várnak minden érdeklődőt.

Hősöket keres az Országos Mentőszolgálat 2019.08.21. 21:15

Önkéntes mentőápoló gyakornok képzésre nyit lehetőséget az az EFOP-os pályázat, aminek keretében 6 hónapos önkéntes munka mellett ízelítőt kaphatnak a gyakorló mentőápolók életéből – jegyezte meg Várnagy Gyula, az OMSZ projektigazgatósági osztály munkatársa.

Várnagy Gyula, OMSZ

A pályázat nagy lehetősége továbbá egy 90 órás nyelvi képzés angol vagy német nyelven, amely során szakma specifikus szavakat sajátítják el. Az önkéntes munkát 6 hónapig végezhetik a fiatalok szakmai felügyelet mellett. Jankó Barbara hőgyészi lányként Szekszárdon teljesítette a 6 hónapos elméleti és gyakorlati képzést.

Jankó Barbara

A képzés meghatározó élmény volt számára, így szeptembertől mentőtisztnek tanul. Jankó Barbara példája is azt mutatja, hogy egy ilyen önkéntes gyakornoki élmény végül segíthet a fiataloknak szakmájuk megtalálásában.

Cseresznyési Nap 2019.08.21. 21:14

Bállal, tombolasorsolással, és további programokkal várnak minden érdeklődőt a Cseresznyési Napra. Az eseményt a Paks Cseresznyéspusztai Erdei Iskolában tartják augusztus 24-én szombaton. A rendezvénnyel kapcsolatosan információt Kapás Zoltán szervezőtől lehet kapni a 06/20 433-9661-es telefonszámon.

Kitüntették a paksi Sarkadi Ferencet 2019.08.21. 21:14

Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetést kapott a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. Sarkadi Ferenc tűzoltó ezredes a tűzoltás és a műszaki mentés területén végzett csaknem három évtizedes, kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül vehette át a kitüntetést augusztus 20-án. Az Államalapítás ünnepén Kontrát Károly miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára köztársasági elnöki kitüntetéseket, Életmentő Emlékérmet, valamint belügyminiszteri elismeréseket adott át.

Halászléfőző verseny Dunaföldváron 2019.08.21. 21:13

Több évtízedes hagyománya van a dunaföldvári halászléfőző versenynek augusztus 20-án. Az idén kicsit más néven, de továbbra is töretlen népszerűséggel rendezték meg, mondta el rádiónknak Pataki Dezső, a Művelődési Ház igazgatója.

Pataki Dezső

Huszonöt csapat nevezett a megmérettetésre, így közel hatszázan voltak érintettek a halászléfőző versenyen. A Kertbarátok csapata volt a legnépesebb, mintegy 100 főre készítette a halászlét a nevezők egyetlen szakácshölgy tagja, Kovács Lászlóné Pannika. A bajai jópofa srácok csapata évek óta jókedvvel érkezik a Dunaföldvári Duna-partra. Csapatkapitányuk, Biró Antal rádiónknak elmondta tavaly ők nyerték a versenyt, de 2016-ban győztes halászlét főztek.

Bíró Antal

Ezúttal a solti csapat vitte el a pálmát a halászléfőző versenyen. A bajaiak a második helyre szorultak. A szent istván napi forgatag késő estig tartott Dunaföldváron. Tűzijáték zárta a napot.

Motoros balesetek a hosszú hétvégén 2019.08.21. 21:09

6 személyi sérüléssel és 15 anyagi kárral járó baleset történt az elmúlt hosszú hétvégén Tolna megyében. A sérülésekkel járó balesetek közül 3 motorkerékpáros baleset volt. A 65-ös számú főúton Tamási környékén augusztus 20-án egy motorkerékpáros előzés közben elvesztette uralmát járműve felett, elesett, melynek következtében ütközött egy másik motorossal, majd a mögötte közlekedő autóbusz elé esett. A balesetben a motorkerékpárt vezető személy olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Iregszemcsén könnyű sérüléseket szenvedett az a motorkerékpáros, akinek egy személygépkocsi nem adott elsőbbséget és összeütköztek. Bátaszéken lesodródott az útról egy balra ívelő útkanyarulatban egy segéd-motorkerékpárt vezető férfi, és az útpadkának ütközve leesett a motorjáról. A Tolna megyei Rendőr-főkapitányság kéri a motorosokat is, hogy közlekedjenek fokozott figyelemmel, használjanak megfelelő védőfelszerelést és csak felkészülten, felkészített motorral induljanak útra!