Nem olyan egyszerű az energiatermelési módok megítélése

Nem olyan egyszerű az energiatermelési módok megítélése, mint az sokszor első pillantásra tűnik – mondta el rádiónknak Hárfás Zsolt, energetikai szakember. A megújuló iparágat érdemes távolabbról is megvizsgálni, mikor az energiatermelések összehasonlításáról, előnyeiről, hátrányairól beszélgetnek az emberek.

Hárfás Zsolt

A szakember megjegyezte, a megújuló energiaforrások és az elektromos járművek minél nagyobb részarányú alkalmazása nagy változást eredményez az Európai Uniótól távolabb.

Hárfás Zsolt

Hárfás Zsolt mindezek tükrében fontosnak tartja a megfelelő energiamix kialakítását, amiben fontos szerepe van az atomenergetikának. Minden egyes országnak egy olyan egészséges energia elérésére kell törekedni, ami egyértelműen figyelembe veszi az egyes villamosenergia-termelési módok előnyeit és hátrányait is Az atomerőművek üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen urán speciális energiahordozó, amelynek az energiasűrűsége egyetlen ma használatban lévő energiaforráshoz sem mérhető, hiszen egy kilogramm uránpasztilla felhasználásával például 444 ezer kilowattóra villamos energia termelhető. Ugyanezt a mennyiségű villamos energiát például mintegy 110 tonna szén vagy 220 tonna fa elégetésével lehetne biztosítani. A Paksi Atomerőmű és paksi naperőmű jól szimbolizálja: a megfelelő egyensúlyt kell megtalálni.