Mérföldkőhöz ért a Paks II

Mérföldkőhöz ért tegnap a Paks II projekt, beadták a létesítésiengedély-kérelmet. Először a Paksi Társadalmi Tanács településeinek polgármestereit tájékoztatta Süli János miniszter, majd ezt követően sajtótájékoztató keretében erősítette meg a hírt: az Országos Atomenergia Hivatalnál van a beadványhoz kapcsolódó 283 ezer oldalnyi dokumentáció, innentől kezdve összesen 15 hónap áll a hatóság rendelkezésére annak elbírálására.

Süli János

A dokumentációk összeállításában nemcsak a műszaki munkatársaik végeztek kiváló munkát, hanem a szakfordítók is. A miniszter kiemelte: fontos számukra a kapcsolattartás a régióval, hiszen a két új blokk biztonsággal, időjárástól függetlenül, olcsón, gazdaságosan fog 60 évig termelni, így ennek jelentőségéről és a projekt aktualitásairól folyamatos tájékoztatás lesz a településeken. A Paks 2 honlapján két tájékoztató is letölthető.

Süli János

A projekttársaság tervei szerint három hónap múlva beadják a földmunkákra vonatkozó engedélykérelmeket. Amennyiben ez a kérelem az előírt 3 hónapon belül elfogadásra kerül, lehetőség nyílhat a földmunkák megkezdésére 2021-ben.