Változások Pakson az egészségügyben

Változások léptek életbe az egészségügyi ellátásban – mondta el sajtótájékoztató keretében Dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója hétfőn. Részben enyhítést és részben szigorítást vezettek be a paksi ellátás tekintetében is, hiszen már nemcsak sürgős esetben lehet igénybe venni az ellátást, hanem a háziorvos által problémásnak minősített ellátandó esetekben is. Ebben az esetben igénybevehető a szakellátás.

dr. Bodnár Imre

Ha a telefonos konzultációt követően arra jut az orvos, hogy a rendelésen szükséges megjelennie a páciensnek, fontos, hogy a 1,5 méteres távolságot tartsák a várakozók és egyszerre maximum 4 fő tartózkodjon a várókban. Kötelező a kézfertőtlenítés alkalmazása, valamint testhőmérséklet mérése történik. A járóbeteg ellátás tekintetében továbbra is egykapus beléptetés van: csak akkor lehet érkezni, ha arról telefonon konzultáltak a szakellátással és időpontot egyeztettek. Fontos célkitűzés a direkt találkozások számának minimalizálása. A Paksi Gyógyászati Központba lépve kötelező a kézfertőtlenítés és a maszk használata, amit, ha egymód van, a páciens hozzon magával, valamint egy járványügyi kérdőív kitöltése is előírás. A várókban maximum 4 fő tartózkodhat, ez alól kivétel a diagnosztika, azaz a labor, ahol egyszerre öten is várakozhatnak. Bizonyos területeken további szigorításokat vezettek be.

dr. Bodnár Imre

A háziorvos indítja el a koronavírus-tesztet, ugyanúgy, mint a korona fertőzés gyanúja esetén. A háziorvos kitölti a kérőlapot, elküldi az illetékes hatóságoknak, majd a beteg otthonához érkezik a mentőautó a teszt elvégzésére. A megkapott lelettel, vagy az EESZT-be rögzített negatív koronavírus-tesztet követően lehet ezeket a szakellátásokat igénybe venni.