Új történelmi rendszerterhelési csúcs született

December 5-én délután, azaz 7105 MW. A MAVIR adatai szerint soha nem látott mennyiségű, bruttó 45,66 TWh villamos energiát fogyasztottunk – nyilatkozta rádiónknak Hárfás Zsolt, energetikai mérnök.

Hárfás Zsolt

Hazánkban évről évre növekvő tendenciát mutat a villamosenergia-fogyasztás. Az abszolút villamosenergia-import csúcspontja 2019. május 30-án 6 óra 30 perc környéken 2987 MW volt, amely az adott rendszer terheléshez viszonyítva közel 58 százalékos importrészarányt jelentett! Az időjárásfüggő megújulók megítélésénél figyelembe kell venni, hogy ezek az erőművek sokszor pont akkor nem tudnak megfelelő mennyiséget termelni, mikor épp szükség lenne rá, akár a rendszer terhelési csúcsok időpontjában például decemberben.

Hárfás Zsolt

Évek óta folyamatosan növekvő villamosenergia-igényekkel, újabb és újabb téli és nyári rendszerterhelési csúcsokkal és rendkívül magas importtal is szembe kell nézni. A közeljövőben az Európai Unió jelentős kapacitáshiánnyal fog szembenézni, amelyet tovább súlyosbít az a tény, hogy a német atomerőműveket 2022 végéig leállítják. Tehát Németország otthon leállítja az atomerőműveket, miközben francia atomerőművekből származó villamos energiát importál. A hazai szakemberek azt mondják, a nemzetközi események és a hazai fogyasztás is azt mutatja: szükség van Paks II új blokkjaira.