A fűtési szezon veszélyeire figyelmeztetnek

Elkezdődött a fűtési szezon, számos feladatra és veszélyforrásra kell odafigyelni. A Tolna megyei Katasztrófavédelem szóvivője rádiónknak elmondta, nagyon fontos, hogy a tüzelő-fűtő berendezéseinket a szezon indulását megelőzően ellenőriztessük. Boros Brigitta hozzátette, aki ezt elmulasztja, könnyen szembesülhet azzal a fűtés indulásakor, hogy a berendezés nem működik megfelelően, vagy esetleg üzemképtelen. Ilyenkor a szükséges karbantartásokra is oda kell figyelni.

Boros Brigitta

Boros Brigitta hozzátette, a fűtési szezon legjellemzőbb káresetei a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezéses esetek, amelyek a legtöbbször a tüzelő-fűtőberendezések, valamint az égéstermék-elvezető rendszerek helytelen használata, nem megfelelő karbantartottsága miatt következnek be. A szénmonoxid mérgezés kapcsán a veszélyt elsősorban az jelenti, hogy a gáz színtelen, szagtalan, és szén-monoxid érzékelő berendezés nélkül észrevehetetlen, általában csak a rosszullét figyelmeztet a jelenlétére. – mondta a szóvivő.

Boros Brigitta

A szóvivő elmondta, szénmonoxid mérgezés gyanúja esetén azonnal friss levegőre kell menni, majd gondoskodjunk a lakás átszellőztetéséről, és hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon!