Kern Tatyjana és Újvári Dávid a Tisztes Polgárok 🔊

A március 15-ei paksi ünnepségek kapcsán pénteken átadták a Tisztes Polgár díjakat. A díjat azok elismerésére alapították, akik a város életében jelentős szerepet töltenek be, személyes emberi példamutatásuk és életpályájuk révén a város megbecsült, köztiszteletben álló polgárai, valamint több mint húsz éve élnek Pakson. A díjat ezúttal Kern Tatyjana és Újvári Dávid kapták.

Kern Tatyjana, az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsának elnöke a 80-as évek elején az akkori Szovjetúnióból házasodott Paksra. Dolgozott többek között a II. Számú Általános Iskolában, az Atomerőmű Látogató Központjában, élére állt a helyi orosz klubnak és számos alkalommal segítette a magyar-orosz együttműködéseket, valamint a Paksra települt orosz hölgyek beilleszkedését. Kérdésünkre azt is elmondta, mit javasol az újabb reaktorok építésével jelenleg Paksra kerülő fiatal külföldiek számára.

 

 

Szintén Tisztes Polgár díjjal tüntették ki Újvári Dávidot, a paksi Tűzvirág Táncegyüttes táncoktatóját, aki az együttesen kívül évek óta több ezer gyermeket tanít táncolni a helyi óvodákban és iskolákban. Táncos évei alatt Írországtól Franciaországon át Szicíliáig vitte a magyar tánc jó hírét és fellépett olyan színpadokon, mint például a Nemzeti Színház, vagy a Magyar Állami Operaház szinpada. A díjazott azt elevenítette fel rádiónknak, hogy hogyan kezdett el a 80-as évek legelején, 9 évesen táncolni.