Megáldották az újbort Pakson is

19. alkalommal tartottak Pakson a Sárgödörtéren ökomenikus Márton napi Újboráldást. A rendezvénysátorban szép számmal gyűltek összeérdeklődők. A Paksi Sárgödörtéri Présháztulajdonosok Egyesülete 2001-ben alakult a paksi borok régi hírnevének visszaszerzésére, a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére, a bor tiszteletére, amellyel az azzal foglalkozó emberek tiszteletét is próbálják megadni. A szervezet évről évre fejlődik és szervesen, aktívan részt vesz a város civil életében. A Sárgödörtér pedig ma újra reneszánszát éli, és a pincék is gondos gazdákra találtak a présháztulajdonosok személyében. A várossal közösen szervezett Újboráldáson Leber Ferenc alpolgármester, a Paksi Sárgödörtéri Présháztulajdonosok Egyesületének elnöke elmondta, több év kihagyás után sikerült tető alá hozni ismét a rendezvényt, melyet tradicionálisan minden évben próbálnak megrendezni.

Leber Ferenc

A 2023-es szüretek lezajlottak, a paksi borok elkészültek, amit a boráldásra hordókban kitettek és a gazdák által elhozott palackok is megáldásra kerültek a történelmi egyházak képviselői – Zuschlag-Nepp Éva, Lenkey István és Kürtösi Krisztián által. Az újbor idén is friss, üde, zamatos és illatos, olyan, ami átmelengeti a szívet, lelket. Kovács Mihály főpohárnok úgy gondolja az idei esztendő időjárása az a rosénak kedvezett nagyon.

Kovács Mihály

A hordó-csapolás és a pohárköszöntő után közösen megkóstolták az első pohár megszentelt újbort a résztvevők, majd fogyasztottak a hagyományos libamájas, libazsíros kenyérből is. Az est hátralévő részében a Sárgödörtéri Siller Nótakör lépett fel, majd Tausz János kalauzolta el a mulatós, a retro zene és az örökzöld slágerek világába a nagyérdeműt.