Hidrogénbuszokat tesztelnek Pakson🔊

Demonstrációs jelleggel egy hidrogén üzemanyag-cellás autóbusz közlekedik három napon át Pakson a JIVE-2 projekt részeként, mely az eddigi legnagyobb uniós társfinanszírozású hidrogénbusz program Európában. A témában kedden tartottak sajtótájékoztatót az Energiaházban, ahol ehhez kapcsolódóan konferenciát, szakmai és pályaorientációs napot is szerveztek egyben. A projekt kiemelt célja, hogy a közösségi közlekedésben csökkentsék a szén-dioxid kibocsátást, – hangzott el a sajtótájékoztatón. Ebben nagy szerepe van a zöld hidrogénnek, mely megújuló energiával előállított üzemanyag – emelte ki Bohner Zsolt, a Messer Hungarogaz kft. ügyvezető igazgatója.  A háromajtós, csekély zajkibocsátással üzemelő hidrogénbusz egy töltéssel 400 km megtételére alkalmas.

Bohner Zsolt

Szabó Péter polgármester hangsúlyozta, Paks az ország energia szíve. Az új technológiák itt kerülnek elsőként bevezetésre, ehhez partner a város vezetése. Tavi Tamás a Paksi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a megvalósuló CEE Hidrogén Busz Roadshow egyetlen magyar résztvevője a Paksi Közlekedési Kft., ami nem véletlen, hiszen az országban kiemelkedő a város „zöld” helyi közösségi közlekedése.

Tavi Tamás

A sajtótájékoztatót követően egy próbakört utaztak a megjelentek a hidrogén busszal a városban. Pakson a hidrogénhajtású buszt az egyes vonalon ingyenesen vehetik igénybe az utasok a tesztüzem ideje alatt.