Szíjjártó: megvédjük a Paks II. beruházást🔊

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Közgyűlésének plenáris ülésén szólalt fel Bécsben tegnap Szíjjártó Péter. A külgazdasági- és külügyminiszter hangsúlyozta, az atomenergia nélkül nincsen megfizethető energiaellátás és a nukleáris energia nélkül nincs biztonságos energiautánpótlás Európában. A tárcavezető felszólalásában elmondta, Magyarország nem támogat semmit, ami közvetve vagy közvetlenül veszélyeztetné a Paksi Atomerőmű építését.

Szíjjártó Péter

Magyarországnak több mint 40 éves nagyon pozitív tapasztalata van a nukleáris energia felhasználása terén. “Az energia előállításának ez a formája olcsó, fenntartható, ami nélkül elképzelhetetlen lenne elérni vágyott céljainkat” – tette hozzá Szíjjártó Péter. A miniszter elmondta, Magyarország az energiaellátásának biztonsága érdekében további intézkedések végrehajtásáról döntött.

Szíjjártó Péter

Szijjártó Péter hangsúlyozta, semmilyen Oroszországgal szemben meghozott Európai Uniós szankciót nem fognak támogatni, amely a magyar érdekekkel szembenálló eredményt hozna. A tárcavezető tegnap a plenáris ülést követően Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt a következő hónapok feladatairól, annak érdekében, hogy jövő év őszén az első betonelemek lekerülhessenek a talajba a paksi telephelyen.