TEIT Napot tartottak Pakson🔊

Pakson tartotta az immár hagyománnyá vált TEIT napját a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás. A pénteki napon a Csengey Dénes Kulturális Központ melletti parkban kulturális-, tájékoztató és gyermekprogramokkal várták a lakosságot, illetve szervezetten kisbuszok szállítottak gyermekeket és felnőtteket a helyszínre arról a 13 településről, amelyek a társulás tagjai. Dr. Filvig Géza, a TEIT elnöke rádiónknak a helyszínen arról beszélt, hogy az atomerőmű döntése annak idején a társulás létrejöttéről jónak bizonyult.

Dr. Filvig Géza

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás 30 évvel ezelőtt azzal a céllal alakult meg, hogy egyrészt ellenőrzési tevékenységet végezzen, másrészt szorosan együttműködjön az atomerőművel az információk cseréjében. Pekárik Géza is részt vett az TEIT napon, az MVM – Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója szintén a megalakulást idézte fel, illetve a jövőre is felhívta a figyelmet.

Pekárik Géza

A TEIT-nek, mint az Atomerőmű körül lévő települések társulásának tevékenysége a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának a megépítésének figyelemmel kísérésére és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. megalakulásával a hulladékkezelés területére is kiterjed. Célja nem az erőművel és a nukleáris iparral való szembehelyezkedés, hanem az őszinte párbeszéd és együttműködés megteremtése és fenntartása, a kölcsönös bizalom továbbépítése, a biztonságos működés feltételeinek a megteremtése – ezt hangsúlyozta a pénteki paksi TEIT napon Honti Gabriella is, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kommunikációs osztályának vezetője.

Honti Gabriella