Rendőrségi tájékoztató a tűzifa vásárlásról

A fűtési szezon közeledtével gyakoribbá válnak az olyan bűncselekmények, amelyek a fűtéssel, a fűtőanyagok beszerzésével kapcsolatosak. A rendőrség arra kéri az állampolgárokat, hogy fogadják meg az alábbi bűnmegelőzési tanácsokat:

  • Fontos, hogy megbízható forrásból vásároljanak tüzelőt és a vásárlás részleteit mindig pontosan tisztázzák. Idegen személyektől vásárolni kockázatos!
  • Lényeges, hogy a megrendelésben erdészeti, vagy sima köbméter szerepel, hiszen egy erdészeti köbméter, valamint egy sima köbméter között jelentős különbség van.
  • Tisztázzák azt is, hogy milyen fajtájú a fa, illetve, hogy rönk vagy ömlesztett formában szállítják. A megrendelést és az árat rögzítsék írásos formában is.
  • Pontosítsák, hogy a szállítás, valamint a rakodás költségét az ár tartalmazza-e, vagy azt külön kell megtéríteni. A leszállított mennyiséget mérjék le, arról kérjenek számlát.

A hozzáértés hiányában kérjenek segítséget megfelelő szakértelemmel rendelkező szakembertől. A tűzifát tárolják zárt, biztonságos helyen. Kellő körültekintéssel elkerülhető hogy bűncselekmény áldozataivá váljanak.

Ha bajba kerül, hívja a 112-es segélyhívó számot!
Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnügyi Igazgatóság
Bűnügyi Osztály
Bűnmegelőzési Alosztály