Közel 400 millió tonna többlet szén-dioxid kibocsátástól óvta meg a légkört a Paksi Atomerőmű

Napjainkban kiemelt fontosságú kérdés a kibocsátott szén-dioxid mennyisége, amellyel kapcsolatban a tavalyi év nemzetközi statisztikái már ismertek. A globális szén-dioxid-kibocsátás mértékével kapcsolatban a nemzetközi energiaügynökség adatai halvány reményt mutatnak, hiszen a szervezet számításai szerint az elmúlt évben ugyanannyi a kibocsátás, mint 2018-ban – mondta el rádiónknak Hárfás Zsolt energetikai mérnök.

Hárfás Zsolt

Hazánknak is feladata, ezen célok elérése, amihez a 4 paksi atomerőművi blokk alapvető pillér. A hazai termelés közel 50%-át adta tavaly is.

Hárfás Zsolt

2019-ben az atomerőműnek és a megújulóknak köszönhetően a hazai villamosenergia termelés 62%-a már klímabarát volt. A jó megoldás a szakember szerint egy egészséges energia mix. Ehhez az atomerőművek és megújulók részarányának növelésére van szükség és a fosszilis részarány radikálisan csökkentésére. Hárfás Zsolt kiemelte, hogy az atomerőművek nélkül a klímavédelmi harcot Magyarország elbukná, így hosszú távon nemcsak Paks I-re, hanem Paks II-re is szükség van.