Pakson is színvonalas műsorral ünnepelték a Magyar Kultúra Napját

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Ennek emlékére Pakson is ünnepséget rendeznek minden évben. Pénteken este a Csengey Dénes Kulturális Központban Szabó Péter polgármester Wolfhart Pannenberg filozófus szavait idézve köszöntötte az ünneplőket: “A Kultúra megőriz és megújít, személyeket átjáró közösséget és maradandó értéket teremt.

Szabó Péter

Ezen a napon adják át a Paks Kultúrájáért kitüntetést, melyet idén Mádi Magdolna vehetett át Szabó Pétertől. A Tűzvirág Táncegyüttes vezetője
Gyermekkorában találkozott és ismerkedett meg a magyar paraszti táncokkal, azaz a „néptánccal”. A mai napig fontosnak tartja, hogy a magyar gyermekek, fiatalok közül minél többen ismerjék meg ezeket.

Mádi Magdolna

Mádi Magdolna élete 1980 óta kötődik Pakshoz, ekkor alakult az első tánccsoport, melyből néhány év alatt egy több korcsoportban dolgozó, komoly szakmai színvonalat képviselő táncegyüttes lett, melynek neve, a „TŰZVIRÁG” – azóta Pakson fogalommá vált. A Paksi Atomerőmű Zrt. HELIOS-díjjal jutalmazta az együttes színvonalas tevékenységét, ezen kívül PRO URBE-díj, Babits Mihály-díj, PRÍMA-díj, PRÍMA közönség-díj, valamint „A Tolna megyei művészetért” plakett büszke tulajdonosa a táncegyüttes. Mádi Magdolna kreatív, az újra mindig nyitott, igényes, munkáját a magas színvonal, a magyar néphagyományok és az összművészetek iránti elkötelezettség, a jó értelemben vett „profizmus” jellemzi. Az ünnepséget Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós – SZÍVÁRNYÉK: Pilinszky János két hangon című előadása és állófogadás zárta.