Évindító sajtótájékoztatót tartott az OAH

Biztonságosan zajlott az atomenergia felhasználása 2019-ben is – hangzott el az Országos Atomenergia Hivatal évindító sajtótájékoztatóján. Az OAH küldetése az atomenergia békés célú biztonságos alkalmazásának felügyelete, az alkalmazás során bekövetkező, nem tervezett események megelőzése a környezet és az emberek védelme érdekében. Budapesti székházukban az elmúlt évet foglalták össze és előre tekintettek az idei feladatokra. Közel 4000 engedélyes felügyeletét végzik. A nagyengedélyesek, mint például a Paksi Atomerőmű, a Paks 2 és az RHK Kft. is az előírt feltételeknek megfelelően üzemeltek, működésük nem jelentett egészségi kockázat-növekedést. A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban 18 nukleáris biztonsági és egy fizikai védelemhez, továbbá 8 sugárvédelemhez kapcsolódó jelentésköteles eseményt vizsgáltak ki. A Paksi Atomerőműben összesen 11 jelentésköteles esemény volt az elmúlt évben. Az OAH élénk nemzetközi kapcsolatot tart a társhatóságokkal, szervezetekkel. Hazánk NAÜ-s Kormányzótanácsának tagsága óta még aktívabb szerepet tölt be nemzetközi szinten is: szakmai rendezvényeknek adtak otthont és nemzetközi szinten is kiveszik részüket a szakemberképzésben – emelte ki Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója.

A Paks II-es beruházás kapcsán kétoldalú nemzetközi kapcsolatot alakítottak ki azokkal az országokkal, ahol az új paksi blokkokhoz hasonló atomerőművet építenek, így a finnekkel, oroszokkal, fehéroroszokkal és törökökkel. Várhatóan 2020 nyarán kapják meg az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó létesítési engedélykérelmet, de az elmúlt hónapokban is adott feladatott a hivatalnak az évszázad beruházása – számolt be Hullán Szabolcs az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese.

Annak érdekében, hogy kiderüljön, a bodai agyagkő formációnak van e alkalmas része, amely végleges elhelyezést biztosít a nagy aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésére, 2019 júliusában elfogadta a bodai térségre vonatkozó telephely kutatási programot. A jövő nagy kihívása az OAH számára is a munkaerőhiány megoldása. Mérnöki állományuk csökkent, átszervezésekkel realizálják a helyzetet.