Folyamatos a munka a Paks II. projektben

Több fontos mérföldkövön van túl a két új paksi blokk megépítését koordináló projekttársaság. Zajlik az engedélyezés legkomplexebb folyamata, a létesítési engedélykérelem dokumentációjának összeállítása. Eközben februárban átadták a felvonulási épületek áramellátását biztosító transzformátorállomást. Nyáron megkezdődött az első felvonulási épületek megvalósítása is. A részletekről Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója beszélt rádiónknak.

Lenkei István

Lenkei István elmondta, hogy a beruházás már több mint 400 engedéllyel rendelkezik. Kiemelte, hogy az engedélyezési eljárás igen szigorú és összetett, folyamatos párbeszédet, egyeztetést igényel a fővállalkozóval, hatósággal. A cél az, hogy olyan dokumentáció kerüljön 2020. június végén az Országos Atomenergia Hivatal elé, amely garantáltan megfelel a magyar és nemzetközi elvárásoknak.

Lenkei István

A Paks II. Zrt. – mint a vezérigazgató mondta – az engedélyezés után a létesítésre koncentrál, illetve felkészül a majdani üzemeltetésre, mert a Paks II. Zrt. feladatkörébe tartozik az új blokkok üzemeltetése is. Lenkei István hangsúlyozta: a különböző feladatok különböző szakembergárdát, szervezeti felépítést igényelnek.

Lenkei István

A feladatokkal összhangban változó szakemberigény kiszolgálása érdekében több programot is indított a Paks II. Zrt. Ilyen a szakmai gyakornoki program, a tanulmányi ösztöndíj program és a Paks II. Akadémia – vázolta Lenkei István vezérigazgató.

Lenkei István

Mint a Paks II. Zrt. vezérigazgatója összefoglalta, tartalmas, mozgalmas év volt a 2019-es, hiszen jelentős előrehaladás történt az engedélyezési dokumentáció feldolgozásában, több fontos tender eredménnyel zárult, azaz jól halad a projekt, amelynek eredményeként – nemzetközi együttműködésben – korszerű atomerőművi blokkok épülnek Pakson. Lenkei István hozzátette, a küszöbön álló esztendő is sok szép feladatot tartogat a kollektíva számára.

Lenkei István