Aktuális kérdések az atomenergetika világából

Idén újra megtartotta szimpóziumát a Magyar Nukleáris Társaság. Minden évben az atomenergetikával kapcsolatban aktuális kérdéseket, fejlesztéseket beszélik meg – számolt be rádiónknak Cserháti András a társaság elnöke.

Cserháti András

A szakmában számtalan fontos téma foglalkoztatja a szakembereket, hiszen a Paks 2-es beruházás küszöbén sok olyan fejlesztés, aktuális téma van, ami a nemzetközi porondon is kardinális kérdés. Több előadó is érkezett a Paks II. Zrt-től, hogy hiteles és aktuális információkkal szolgáljon a nukleáris közösségben dolgozóknak. A kétnapos rendezvény első előadója Horváth Miklós volt, aki a beruházás jelenlegi helyzetéről és az elmúlt időszak eseményeiről adott részletes körképet.

Horváth miklós

Továbbá Vörös Csaba ismertette a Paks II. blokkjainak villamosenergia-ellátó rendszerét. Természetesen a Paks I. is bőven ad lehetőséget a fejlesztésekre, hiszen fontos feladat a négy üzemelő blokk öregedéskezelése és a minél magasabb szintű üzemeltetése. Központi téma volt ezúttal is az új típusú üzemanyagkazettákban rejlő lehetőségek, amelyről többek között Bóna Gábor az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., reaktorfizikusa tartott előadást.