Belföldi tanulmányúton volt a TEIT.

A Kisnémedi és Püspökszilágyi határán található Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban bővítették ismereteiket a hulladékkezelésről. A bejárás előtt Kisnémedi polgármestere fogadta a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás polgármestereit, akik tájékoztatást kaptak a helyiek minden napjairól és tapasztalatairól a településvezetőjétől. Dr. Filvig Géza, a társulás elnöke hangsúlyozta: kiemelt figyelmet szentelnek ismereteik bővítésére és a lakosság tájékoztatására.

Dr. Filvig Géza

A püspökszilágyi tárolóban tett bejárást követően a szakemberek és a társulás tagjai megbeszélést folytattak a fejlesztésekről és a jövő feladatairól – számolt be rádiónknak Gáncs István, TEIT alelnök.

Gáncs István

Az intézmény negyven éve áll a radioaktív hulladékok elhelyezésének szolgálatában, elengedhetetlenül fontos a korszerűsítés és fejlesztés. Folyamatosan növelik a fióktelep biztonságát, továbbá kiemelt feladat az úgynevezett történelmi hulladékok mai kor követelményeinek megfelelő átcsomagolása és elhelyezése. A hulladékcsomagokat a medencékből ki termelik, és azok átválogatásával, tömörítésével és újra csomagolásával ismételten elhelyezik. 2017-ben kezdték meg egy könnyűszerkezetes csarnok megépítését, amelyet a társulás korábbi látogatásakor a kivitelezés közben megtekinthettek. Az akkor látottakhoz képest ez az új egység hamarosan használatba vehető. A társulás új polgármestereinek új lehetőség volt a tárolóban tett bejárás.

Gáncs István