A klímaváltozásról beszélt a fiataloknak Áder János Pakson

A klímaváltozás és a vízválság volt terítéken azon az előadáson, amelyet Áder János köztársasági elnök tartott tegnap délelőtt Pakson. Az ESZI nagyelőadójában gyülekező diákok interaktív módon tájékozódhattak a ma sokakat foglalkoztató kérdésekről. A Párizsi Megállapodás szerint 2 C alatt kell tartani a felmelegedés mértékét, amelyet atomenergetika nélkül lehetetlen lesz teljesíteni a szakemberek szerint. A köztársasági elnök hangsúlyozta: jelenleg az atomerőművek nélkül a villamosenergia szükséglet kielégítése nem megoldható.

Áder János

Az előadáson elhangzott: 800 ezer évvel ezelőtt volt utoljára levegőnk szén-dioxid tartalma olyan magas, mint most. Ehhez hasonlóan emelkedett a Föld átlag hőmérséklete is, amely alapján a két tényező változása között összefüggést látnak a szakemberek. A tengerek vízszintje folyamatosan emelkedik, ami számos város eltűnéséhez járulhat hozzá a jövőben. Egyre többször tapasztalhatunk szélsőséges időjárást, a légúti megbetegedések növekednek és természetes vizeink szennyezettsége is egyre nagyobb. Magyarország lépéseket kíván tenni a környezet megóvása érdekében.

Áder János

A környezetbarát energiatermelésen túl 30%-kal javítani kell az épületek energiahatékonyságát, növelni szükséges a geotermikus energia használatát, a szénerőműveket folyamatosan ki kell vezetni, a tömegközlekedést zöldíteni szükséges és többek között az erdőtelepítéseket is növelni kell – jegyezte meg Áder János.