Süli János: a legkorszerűbb blokkok épülnek Pakson

Mostanáig több mint négyszáz engedéllyel rendelkezik a Paks II. projekt. A létesítési engedélykérelem összeállítása halad, október elejére az orosz fővállalkozó átadta a Paks II. Zrt. számára a műszaki terveket. Süli János, a beruházásért felelős miniszter a pécsi AtomÖko konferencián és az azzal egy időben zajló Atomexpón beszélt arról, hogy a létesítési engedély iránti kérelmet 2020. június 30-ig tervezik benyújtani. Az értékelés során az Országos Atomenergia Hivatal nemzetközi szakértelemre is épít – mondta a miniszter hangsúlyozva, hogy Pakson a legkorszerűbb blokkok fognak megépülni.

Süli János

A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy azért választották Pécset az AtomÖko és AtomExpó helyszínéül, mert elsődleges szempont a Paks II. projektben a térség fenntartható fejlesztése, a térség adottságainak hatékony kiaknázása. A beruházás és a munkavállalók ellátása során számítanak a magyar vállalkozásokra, a szakemberképzésben az egyetemekre.

Süli János

Süli János rámutatott, hogy a Paks II. beruházás több mint atomerőmű-építés, általa hazánk gazdaságát és technológiai színvonalát is fejlesztjük. Sok feladatot hazai vállalatok végeznek majd, a külföldi beszállítók pedig magyarországi telephelyet hoznak létre, ami erősíti a gazdaságot, több ezer új állás jön létre, jelentős infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg Pakson és környezetében.