Pakson járt Alekszej Lihacsov

Látogatást tett Pakson Alekszej Lihacsov a Roszatom állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója kedden. Süli János tárca nélküli miniszterrel közösen adott tájékoztatást a sajtó képviselőinek a Paks II projekt aktuális helyzetéről az ASE paksi telephelyén. Alekszej Lihacsov és Süli János annak érdekében egyeztetett a Roszatom előtt álló feladatokról, hogy a beruházás minél magasabb színvonalon teljesüljön. Kulcsfontosságú lépésen vannak túl, hiszen az orosz vállalat szeptember 30-án átadta a megrendelőnek a műszaki tervet, amelynek köszönhetően megélénkülhet a munka a létesítési engedélykérelem dokumentációjának összeállítása során. Az orosz fél megjegyezte: hamarosan több tucat szakember érkezik Paksra, hogy a munkák minél hatékonyabban, az igényeknek maximálisan megfelelve haladjanak. Süli János megjegyezte, az egyeztetések heti szinten folynak a felek között, annak érdekében, hogy a világ élvonalában szereplő blokkokat jó minőségben építhessék meg. A létesítési engedély kérelmet 2020 nyarán adják át a hatóságnak. Paks II. számára kiemelt feladat bizonyítani a műszaki tervek alapján: az erőmű minden követelménynek megfelel, ami a nukleáris biztonsági szabályzatban rögzítve van.

Süli János

Több tenderben is döntés született az elmúlt időszakban: a turbina szigetről, legutóbb pedig az irányítástechnikai rendszerekkel kapcsolatban.

Süli János

Alekszej Lihacsov kiemelte: azokat a műszaki megoldásokat fogják alkalmazni, amik világ színvonalon elsők, és Oroszországban már kipróbáltak. A Paksra tervezett blokkok „unokatestvérének” számító Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítés 2-es blokkjának kereskedelmi üzemelése novemberben megkezdődött, így az ott kipróbált megoldások alkalmazásra kerülnek a paksi blokkokban is.