Az aktuális soron következő beszélgetésünk főszereplője Mr.Son lesz.

Tibi az egyik alapembere és alapítója a Night Cafénak. Az eszmecsere előtt kezdjünk egy szokásos rövidített bioval, szakmai összefoglalóval.

 

MR.SON: Csányi Tibor, Mr.Son néven tevékenykedik a 2000-es évek eleje óta. Az első időkben a Magyarországra betörő Progressive House láz kapta el. Általános iskolában az iskolarádió technikusaként, az iskolai szünetekben rendszeresen csempészett a mainstream zenék közé egy-egy már akkor is klasszikusnak számító house, deep, proggie slágert. Zenéjét és stílusát azóta is meghatározzák a kultikus elemei ezen műfajoknak. Leginkább mérvadó iránya a szó szoros értelembe vehető House zene és annak kisebb szubkulturális alműfajai, mint a Chicago House, Minimal House, Deep House és a holland vonal. 2007-2008 környékén csapódott az ország szinte mértani közepén fekvő Paks város kis klubjába, hosszú éveken keresztül a klub megszűnéséig rezidens szerepben egyengette klubestjét, a minden hónapban megrendezésre kerülő Night Cafét, majd később 124BPM partyt társával, a hely program menedzserével, a Night Café klubsorozat kitalálójával, Zombival. A 2010-es évek elején a budapesti PrimeFm rádión saját műsort Deep Federation néven vezetett Kubicsek Zoltán Qby-val, majd későb Kovács Tibor Cox-al, minden héten csütörtökön egészen a rádió megszűnéséig. 2016 környékén csatlakozott a budapesti Kispéntek csapathoz, megannyi jó hangulatú b2b társaságában Rizkiddel, a város neves, előkelő helyein. 2018-ban újra Paksra vezette az élet, fővárosi mozgalmak mellett elindult vidéki rendezvénysorozata a Back2Nature. A 2020 áprilisában induló Night Café radio show egyik megalkotója.

 

Kezdjük ezt a beszélgetést is az elején. Mikor ért meg benned, hogy ez a Te utad, hogy zenével szeretnél foglalkozni? Volt a családban bárki, aki foglalkozott zenével vagy valami ilyesfajta alkotói tevékenységgel bármilyen szinten gyerekkorodban? Volt olyan este, buli, amit a pályád elején mérföldkőnek éreztél, ami egyértelműen kijelölte a további utat számodra?

 

MR.SON: Köszi a kérdést!  Megpróbálom rövidre fogni, bár nem lesz egyszerű. Az az igazság, hogy soha nem gondoltam volna, hogy ennyit fogok foglalkozni a zenével. Mármint a mindennapjaimat betölti egészen gyerekkorom óta, megvannak az emlékek, hogy a nyári szünetben a nagyszüleimnél életem első walkmanjén hallgattam a Prodigy Breathe albumot. Illetve rá voltam kattanva a mélyebb, basszusalapú zenékre, nagyon bírtam mindig is a lüktetést. A családom és a zene?! A szűk családban nincs zenészember, mindenki nagyon szereti a zenét a hétköznapi értelemben. Édesapám gyűjtött régen lemezeket, tele voltunk kazettákkal, szólt otthon a Pink Floyd The Wall album, ilyen szinten megvolt a zene szeretete, ezt láttam tőlük is. Édesanyám testvérének viszont voltak zenei babérokra törő tervei, ezek is szép emlékeket hoznak magukkal, ugyanezen nyári nyaralások közben találkoztam nála komoly hangrendszerrel, a kor profi HIFI-jei közül megfordult pár a kezei között. Nála találkoztam először a Budai Techno–House Classics, Newl, Kühl albumokkal. Ilyen szinten megvolt az alapozás, de sem a család, sem én nem gondoltam volna, hogy egy életen át tartó szerelem veszi kezdetét ezekkel a dolgokkal. Nehéz azt visszakövetni, hogy volt-e olyan este, amit kiemelten mérföldkőnek tekintenék. Sok mindent hoz most ez a kérdés magával, mindig is nagyon jól tudott esni egy-egy pozitív feedback, nagyon izgulós voltam és néha még most is be tudok feszülni az első 1-2 zenéig. Ha mindenképp ki kellene emelnem egyet, akkor Paks – Night Café, a legelső szettem. Zombi az utcán szólított le és kezdte el mondani, hogy hallotta, hogy én zenélek (Paks egy kisváros, ha valaki ilyen zenévelfoglalkozott az nem sokáig maradt titokban a megfelelő körökben) és szeretné, ha játszanék egy alkalommal nála. Nos… mellette maradtam egészen sokáig! De ez is már történelem.

 

Kik voltak azok a nevek, helyek, amik inspiráltak az elején?

 

MR.SON: Nagyon nagy rajongója voltam a Global Underground kiadványoknak, az azon hallott trackek egész komoly hatással voltak rám. Széles palettán mozgott az ízlésem, azt hiszem. Például a mai napig emlékszem az egyik Keceli medencés bulira, Marco Carola rakott és volt egy dal, amire teljesen ledobtam a láncot, hónapokig tartott mire megtaláltam, hogy mi az. A mai napig játszom 🙂 De Nick Warren, Anthony Pappa és még sorolhatnám, lázban tudott tartani. Budai I love deep, The Debut-ök… Nem is emlékszem olyanra, hogy negatív érzéssel jöttem volna el bármelyik helyről, bármely Dj- után. Imádtam mindent, érdeklődő vagyok és nyitott arra, hogy újat halljak.

 

És kik azok, akik 2023-ban lázba hoznak?

 

MR.SON: Ez most már bonyolultabb, eszméletlen mennyiségű zene ömlik az emberre. Számomra nincsenek már olyan kimondott bálványok. Vannak vonalak, amik nagyon tetszenek és foglalkoztatnak, követem, keresem őket, az adott producernek lehet, hogy több zenéjét is játszom, de kb ennyi. Valahogy nincs előttem olyan kép, mint 15 évvel ezelőtt egy világsztárral kapcsolatban.

 

Régóta foglalkozol saját zenékkel. Véleményem szerint ezek nagyon tükrözik a Te világodat, nincs nagy eltérés hangásban úgy, mint amit néha olyan Dj-knél érezni, akik producerek is. Jó látom?

 

MR.SON: A Dj és a producer szakmát szerintem nagyon külön kell választani. Dj-ként a szelektálás mutathat egy utat, amit valaki képvisel, amit nagyon szeret, amit magának tudhat. Határokat szab egy stílus válogatása, főleg, ha egy szűkebb műfajról van szó. Viszont producerként megtalálni a saját hangodat, amit te csavargatsz, editálgatsz, csinálsz vele minden félét, ahhoz idő kell, sok idő. Fejben is érni kell, hogy jól működjön, így az ott történő változások a Te belső változásaid is lehetnek. Bár nem tudnék más fajta zenét készíteni, mint amit én magam szívesen nem játszok. Ez az egész zenekészítés dolog amekkora szabadságot ad, akkora terhet is, mert a határ a csillagos ég. Sok jónak ígérkező dal van ma, ami katyvasz, mert túlzottan minden is van benne. Nehéz megtalálni az arany középutat, de ez számomra is egy tanulási folyamat egyik szakasza. Közben pedig ahogy látom, vannak fiatalok, fiatalabbak, akik ontják magukból a zenéket, mindenféle stílusban. Nem annyira tudok ezzel azonosulni 😊

 

Saját zenék terén mi újság van most? Van valami extra kilátásban, valami terv, ilyen olyan megjelenések?

 

MR.SON: Van úgy 30 meg nem jelent dal, ami már vagy 90%-os befejezettség körül van, vagy már kész is van. Van néhány dal, ami kiküldésre is került pár kiadóhoz. Van, ami épp erre vár, nem kapkodok. Elég szigorú vagyok magammal ezen a téren (is), azt szeretném, ha csak az kerülne ki tőlem, amit büszkén tudok vállalni és szívesen játszom. Folyamatosan rejtegetek el néhányat a szettjeimben.

 

Buli sorozatod, a Back2Nature. Mozgalmas volt az elmúlt pár éve a sorozatnak. Mi van vele most, mik az aktualitások? Miben más ez neked, mint egy „sima” buli, ahova fellépni hívnak, vagy amiben részt veszel mit co host?

MR.SON: A B2N az első, igazán saját produkció. Egy szeretettel dédelgetett dolog, Pakson indult, ahonnan én is, most pár km-rel odébb költözött, ahogy én is. Mindenképp ebben a térségben szeretném a jelenlétét aktivizálni. A B2N lényegében az, ami vagyok, amit az elmúlt évek alatt a rendezvények szervezésében, bonyolításában, fellépőjeként és mint vendég tapasztaltam, összegyűjtve és továbbadva. Mindenképp az igényes szórakozás, igényes helyen, igényes társasággal. Idéntől Dunaföldváron régi jó barátommal, Derekkel közösen egyengetjük ezt az utat, szerencsémre olyan partnerre találtam benne, akivel azonos az irány: a jövőkép és az, hogy mit tartunk így 30-on túl jó szórakozásnak. A koncepciónk, hogy a vendég Dj-k szerepét a barátaink töltik majd be, kicsiktől a nagyobbakig, akiket elismerünk, tisztelünk és akik zenéje passzol ahhoz a House vonalhoz – ami ma egy kicsit talán számkivetett ebben a nagy zenei kavalkádban -, amit mi szeretünk. Azt hiszem ebben más.

A NC egyik alapítója vagy, olyan neked is ez, mint egy saját csemete, több éve fut a műsor, és egyre népszerűbb. Mit jelent neked a Night Café? Mi szerint válogatsz rá zenéket, hangzásokat, van e valami koncepció, rendezői elv, szisztéma, a rákészüléseknek mi a módszere?

MR.SON: A Night Café név nagyon sok dolgot hoz nekem és szerintem Zombi is hasonlóan gondol rá vissza. Ő hozott engem oda 15 évvel ezelőtt. Szóval jelenti Paksot, a House zenét, a Café Bongót a legendás NC estékkel és az „öreg” kopasz barátomat. De itt a nagy Reunion, veled Misi és Zolival, egészen új köntösben, új lendülettel, még több ambícióval és sok lehetőséggel. Az új koponyákkal, akik részt vesznek benne. Nagy hálát érzek és köszönettel tartozom azt hiszem Andiéknak is, hogy a rádió vezetősége ezt lehetővé teszi nekünk. Szóval most újra jó a bolygóállás, ha lehet ilyen ezoterikusan fogalmazni.  A készülés, mivel már hosszú ideje csináljuk a műsort, egészen automatikussá vált. Folyamatosan zenét hallgatok, szinte a nap minden szakában szól valami. Esténként, ha a srácok alszanak, akkor pontosabban leszelektálom a napi gyűjtést, esetleg 2-3 naponta. Gyakran térek vissza többéves válogatásokhoz és húzom elő őket. Igazán kalandozok most zeneileg, imádom! 

Mi nagyon sokat és sokszor játszottunk már együtt, nagyjából minden napszakban, és egy-egy buli mindegyik szakaszában. A hosszabb b2b szetteknél nagyon eltudunk kalandozni, nyilván alkalmazkodva mindenhez, amihez kell. Azt vettem észre, hogy szinte minden irányba tudsz mozogni zeneileg, ha arról van szó, hogy mondjuk disco-sabb house a vonal, akkor megyünk arra jól. Jobbra és balra is tudsz alkalmazkodni, ha épp úgy alakul egy-egy zenei ív. Szereted a hoszzú szetteket, a zenei kalandozást, a b2b felállást?

MR.SON: Mindenképp a hosszú szetteket preferálom, ki lehet bontakozni, lehet utazni kicsit és nem 60-90 perc alatt csak csövön kalapálni, nyilván annak is megvan a maga szépsége, de én kifejezetten nem ilyen embernek érzem magam. Szeretek kalandozni, szeretek utaztatni, talán megvan bennem még a régi proggie vér. B2b vagy single song? 😀 Mindkét szett típusnak megvan az élménye, én szerintem kifejezetten jól tudok alkalmazkodni, ez a hétköznapi életemben is megtalálható tulajdonságom, viszont, ha úgy gurul a kocka, tudok lenni a domináns fél is. Szerintem egy jó b2b szetthez mindenképp szükséges, hogy a két ember között működjön a kémia, legyen bennük valami közös, bárhogy. Szerintem ezek a szettek leginkább az egymásra hangolódásról szólnak, két külön egyéniség hoz létre együtt valamit, valami egyet. Ez tud nagyon jó lenni és tud nehezen is működni. Sok év folyamatos b2b-jei után már jól esik néha csak a magam irányára koncentrálni, most már nem esik nehezemre azt mondani a partneremnek, hogy ma inkább maradok magam. Esetemben ugye ezek ritkán beharangozott b2b-ek, inkább élményzenélésként indulnak, amikor egy egész éjszaka, vagy nappali muri alatt lehet variálni a line up sorrendjén.

Sokan talán nem tudják, Te három gyerek büszke apukája vagy. Azért ez nagyon komoly dolog. Milyen Dj apukának lenni? Gyerekekben felfedeztél már bármi muzikalitást, vagy olyan jelet, hogy fogékonyak lehetnek rá talán a srácok? Szülőként én pl non stop figyelem a jeleket, és sokat agyalok rajta, hogy vajon átörökíthető-e ez az egész zenei valami, a gyerekeinkbe megy-e majd ebből valami tovább és ha igen, hogyan. Te hogy vagy ezzel?

MR.SON: Az első válaszom egyértelműen, hogy fárasztó. 😀 A kérdés nehéz, nem tudom milyen nem Dj apukának lenni. Szóval én nem az a fajta vagyok, aki az ideje nagy részét barkácsolással meg ezzel azzal tölti (bár egyre inkább élvezem ezt is) a család mellett a legtöbb időmet a zene foglalja le, illetve a körülötte lévő feladatok. Úgy gondolom, hogy mi alakítjuk ki a rendszerünket és együtt csiszolódunk mindenhez, a srácok is és a lányok is. A legkisebb kismanó is 2 éves már, most már tervezhetek olyan nappali rendezvényeket, ahol az egész család részt tud venni. Nemrég volt egy ilyen és nagyon frankón alakult, boldog voltam, hogy így is együtt lehettünk. A muzikalitásuk is érdekes kérdés, érzik a zenét, én úgy látom. Nagyon sokat mondókázunk, énekelünk, a kislányom úgy tűnik nagyon jól utánoz le egy-egy ritmust, harmóniát, ha hall valamit az autóban és megtetszik neki, egyből elkezdi dúdolgatni és fonetikusan énekelni. Nagy élmény, örülök, hogy szeretik a zenét. Mármint mindenfélét, a napokban épp előfordult, hogy a kisasszonnyal 40x (nem vicc, tényleg legalább ennyiszer) hallgattuk meg Pap Rita – Nyuszi Muszi c. dalát. Na ott leolvadt az agyam.  Nem akarok rájuk erőltetni semmit, a fiúk időnként szeretik nyomkodni az eszközeimet, csavargatják a szintiket, „zongoráznak” a MIDI billentyűn, vannak ilyenek. Szerintem, ha azt látják, hogy Apa extrém fanatikusan áll ehhez, akkor lehet belemásznak majd ők is. De ez csak rajtuk áll, ha így lesz, természetesen támogatni fogom őket.

Közeleg az első komolyabb Night Café party. Április 15. Ez egy meghatározó időpont a tekintetben, hogy a műsor hosszú idő után kilép az éterből, és egy új út kezdődik. A partyszervezés nem újdonság neked, de egy 100%-ban saját storyt megszervezni, lebonyolítani, locsolgatni, hogy növekedjen, azért az teljesen más.Nem?

MR.SON: Saját rendezvény volt/van, de ez tényleg egészen más. Annyira szerte ágazik már most, olyan sok dolgot csinálunk vele és még annyira sok tervünk van vele, hogy leírni is sok idő lenne. Jó látni, ahogy cseperedik az egész és izgatott vagyok a jövő miatt is. Semmi feszkó, nincsenek korlátok, ez valami egészen más. Azért, ha visszapörgetjük az eddigi SC mixeket, egészen komoly a vendégfelhozatal, kis hazánk legfontosabb e-zenei szereplői szinte mindannyian a vendégeink voltak már, vagy ha nem, majd úgyis lesznek  Büszke vagyok arra, amit létrehoztunk és tudom, hogy komoly dolgok állnak előttünk!

Jót beszélgettük, köszönjük Tibi. Minden jót, családot csókoljuk, 15-én pedig tali a Corsoban 😉

 

MR.SON: Köszönöm én is a beszélgetést és a kérdéseket! 😊

Mr.Son eddigi összes Night Café mixéért katt ide:

https://soundcloud.com/nightcafe-paksfm/sets/mr-son-time

Mr.Son Insta:
 https://www.instagram.com/mr.son_hun

Mr.Son Fbook:
 https://www.facebook.com/EmersonakaMr.Son

Night Café SCloud:
 https://soundcloud.com/nightcafe-paksfm

Night Café Insta:
 https://www.instagram.com/nightcafe_paksfm/

Night Café Fbook:
 https://www.facebook.com/profile.php?id=100089905183496

Night Café Youtube:
 https://www.youtube.com/@nightcafepaksfm


Horváth Mihály, Rizkid (PaksFM/Night Café) 2023 március