Ezen a héten a kecskeméti Pat Duff-ot faggattuk ki.

 

Az interjú előtt jöjjön egy rövidke bio, szakmai összefoglaló.

 

PAT DUFF: Pat Duff 1996 nyarán üstökösként robbant be a hazai magyar klubéletbe. Barátjával Limittel egy szerencsés véletlen folytán 17 évesen egy éjszakára az ország akkor elsőszámú klubjának tartott siófoki Flört Club pultjában találták magukat. Bemutatkozásuk annyira jól sikerült, hogy még aznap éjszaka leszerződtette őket a szuperklub rezidensnek. Az 1996-os és a 97-es esztendő nyári szezonjában, mint az ország első számú klubjának rezidense lépett fel hétről hétre olyan világsztárok mellett, mint Tiesto, vagy Michel De Hey. Magyarországon, nevét pedig a határokon túl is sokan emlegetik egyre nagyobb elismeréssel. Stílusa, technikai tudása teljesen egyedi a magyar e-zenei szcénában. Pillanatról-pillanatra képes váltani, együtt él és mozog a közönséggel, ugyanakkor  egységes egészet alkot. DINAMIKA! Ez a szó jellemzi azt a kisugárzást, ami körülveszi, amely árad a zenéjéből éppúgy, mint a látványos, ugyanakkor sohasem öncélú  mixelési technikából.  Romániába a partikultúra kezdetei óta jár rendszeresen, mindenhol imádja a közönség magával ragadó stílusa miatt. Jelenleg a szegedi Hungi Vigadó rezidense és a BADGIRLS bulik oszlopos tagja a hét minden hétvégéjén az országban! Több, mint 25 év alatt minden jelentősebb klubban feltett már az országban (Kecel -ClubKorna, Bp-Home, Studio, Dokk, Siófok – Flört, Szeged – SingSing – CinemaHall …stb. ) játszott rengeteg külföldi sztár mellett. Külföldön pedig Romániában, Szlovákiában, Szerbiában és Londonban lép fel rendszeresen.

 

Kezdjük az elején. 1996. Jó régen volt JÍgy utólag, hogyan emlékszel vissza erre a kezdeti időszakra? Nekem úgy tűnik, hogy a pályád legeleje is már igen mozgalmas volt. Hogy éli meg egy szinte még gyerek, hogy rögtön az ország egyik vezető klubjában játszik mint házigazda? Ez volt ugye az ikonikus legendás siófoki Flört, és az az időszak, amikor országos szinten is nagyot robbant maga a műfaj.

 

PD: 96! Nagyon rég J Szinte gyerekfejjel valóban kaptunk egy lehetőséget akkor már tradicionális nagy nyári Summer Opening bulin, hogy feltehessünk a “délelőtti” órákban, ami hatalmas élmény volt egy ilyen szuperklubban játszani majd 1000 ember előtt! A szet és a bemutatkozás annyira jól sikerült, hogy az akkori társammal Varga Tamással aka Limit-tel még aznap reggel a Klub vezetőségtől kaptunk is egy 2 éves szerződést! Fel sem fogtam, de csak a zene érdekelt és hajtott és iszonyatos sok energiákat kaptunk ezalatt a két év alatt, a kapcsolatokról nem is beszélve! Elindult a zene pályafutás 🙂

 

Mi volt a siófoki Flörtös időszak előtt? Hogy kezdődött a zenei kattanás?

 

PD: Akkoriban a külföldi adókon már lehetett egy-egy Rave bulit látni és maga ez Rave őrület, ami Berlinből érkezett olyan 92 környékén iszonyat gyorsan meg is fogott! Annyira, hogy otthon ki lett alakítva a földszinten egy “zeneszoba”, ahol csak egy pult, 2 bakelit lemezjátszó és hangfalak voltak! Napi kb. 5-6 óra gyakorlás volt a suli után a szüleim és szomszédok nagy örömére 😉 Iskolai, illetve magán szervezésű kis illegál bulikon át kb. 93-ban kezdődött a Dj-zés! Igen 30 éve a zene rabja 🙂

 

Aztán egyszer csak megszületett a Badgirls. Rengeteg szakasza és időszaka volt ennek a kultikus brandnek. Ikonikus helyek, millió fellépés és számtalan rezidencia az országban itt ott. Aztán ez az intenzív időszak kicsit talán lecsendesedett, lettek új csapattagok, új fordulatok stb. Mesélj nekünk a Badgirls-ről és a folyamatokról egy picit.

 

PD: Janival (James Cole) 99-ben egy szilveszteri buli találkoztunk, ahol egy hosszú-hosszú beszélgetés követően a zenei megszállottság összehozott minket! Szülővárosunkból indult amúgy minden Kecskemétről! Henry barátunk akkor egy kis 2 szintes helyet üzemeltetett Plastic néven! Itt volt a legelső Badgirls muri! Meghívtuk az akkori barátokat és kollégákat, emlékszem akkora porolás volt odafent a tánctéren, hogy majdnem leszakadt az emelet :)) Ennek pont idén 23 éve! Úgy indultunk mi is, mint minden más klubest, csak zenélni akartunk és azt az energiát átadni a közönségnek, amit mi akkor és most érzünk! Mindig azt mondták, hogy olyan „csajos zenét játszunk” innen jött a nevünk is a Badgirls. J Számtalan fellépés Kecel, Halas, Kecskemét és a turnék után kicsit igen csendesedett a brand őrület! Ennek oka sajnos, hogy már nincs annyi helyszín se, illetve a zene stílusok is specifikálódtak és csak house, illetve technok bulik vannak, így mindenki elindult a saját stílusában, ami igazán közel áll hozzá!

A csapattagok: Shabaam 2004-ben csatlakozott hozzánk, mint a Keceli bástya! Collective Machine mint a szegedi pillér 2015-ben! Viktor Udvari utolsóként és egyben az 5. tag 2019-ben!

 

Ami feltűnt nekem, hogy a rád jellemző dinamika és feszes játék stílus abszolút megmaradt, de mintha kissé zeneileg elmozdultál volna a korábbi vonaladtól. Jól látom? Mi ennek az oka? Működik mindenhol az új Pat Duff, a régi rajongók hogy fogadtak a váltást? Mert, hogy most azért mást is játszol mint korábban.

 

PD: Lassan 30 év alatt úgy gondolom minden stílusba belekóstoltam kicsit, de maga a dinamika az mindig meghatározó volt az egész pályafutásom alatt! A váltás már nagyon régóta érlelődik bennem… nem igazán éreztem otthon magam a technoban sem de a house-ban se igazán! Az új stílus az Organic azon belül is a dinamikusabb groove változata viszont teljesen elvarázsolt és nagyon élem! J Az ok lehet már a korom is de ezek a dallamok, alapok annyira megfogtak, hogy váltani akartam, így most ismét a bulik végén játszok! Féltem a váltástól, mennyire lesz drasztikus a techno után, de nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, ami megerősített abban, hogy végre újra megtaláltam magam ebben a zenei világban! 😉

 

Folyamatosan jönnek mennek az új stílusok. Generációs váltások is vannak, mint hosszú pályád során sokszor már. Most nagyon uralkodik például a Melodic. Kevesebb a klub, több viszont a fesztivál. Mi a véleményed ezekről a jelenségekről, illetve az új hangások közül melyiket preferálod és miért?

 

PD: Ahogy említettem korábban igen a 30 év alatt úgy gondolom az elektronikus zenét a-tól z-ig meg volt! A “melodic” mint jelenség, ami, ha jól emlékszem úgy 5 éve kezdődött… egy a progressiv house-ból jött modern zene változata! A mai fiatalok akkor még gyerekek vagy még meg sem születtek amikor már ilyen alapokkal kooperáltunk! Valahogy a 2000 es évek után robbant igazán a prog house itthon! Említsek pár nagy nevet mint Sasha, Digweed, Nick Warren, stb…  Minden stílusnak kell a megújulás!

 

Melyik szakaszát csíped leginkább egy bulinak? Abszolút főidő, vagy a vége lenne a tippem.

 

PD: Ahogy beszéltük, hogy újra egy kicsit más vizekre eveztem így határozottan a vége! 🙂

 

A hosszabb tartalmasabb, vagy rövidebb, mondjuk egy órás fesztivál típusú  szetteket éled jobban?

 

 PD: Ez hely és közönségfüggő! Sok olyan kis családias buli is volt, ahol igazi örömzenélés ment… itt simán belefér akár a több órás set is! De általában óra másfél órás setek vannak!

 

Sok Dj előbb vagy utóbb producerkedik is, azaz csinál saját zenéket, remixeket stb. Ez az idősebb generációknak sokszor egy új útelágazás is.  Ez neked kimaradt eddig ha jól latom. Direkt tudatosan alakult így, vagy tervezed, hogy elkezded? Ha egy Dj jó Dj, és minden tudása es technikája adott, akkor az jó producer is lesz automatikusan? Nagyon vegyes ez a kép nem?

 

 PD: Ez így alakult, igaz van 5 zeném eddig de valóban ez az oldala nagyon kimaradt a szakmának! Időhiány és a vállalkozásom miatt erre már nagyon nem jutott idő! De valójában én mindig is csak zenélni szerettem volna! Úgy gondolom ritka a jó producer és a jó Dj is, viszont a mai fiatalok erre elég erősen rá is cáfolnak! Sok sok év a rutin megszerzése, hogy igazán jó Dj lehess!

 

Ezer éve grafikusként is működsz. Te felelsz a Night Café arculatért és kreatívokért is. Mióta foglalkozol vele? Ez a normális polgári foglalkozásod?

 

PD: Igen ez is valahogy a Dj-zéssel egy időben alakult és fejlődött ki, hogy majd mi házon belül megcsináljuk a bulik kreatívjait így pénzt és időt spórolunk arról nem beszélve, hogy olyan lesz, amit mi szeretnénk! Lassan 20 éve már ez is a polgári foglalkozásom!

 

A Night Cafés adások Pat Duff mixei nagyon sikeresek és hallgatottak. Miben mások ezek a mixek, maga a szelekció, mint amit a bulikon tolsz? Van neked is hosszabb mixed fent a NC SoundCloud csatornáján. Kifejezetten izgalmas és színes zenei csemegék ezek.

 

PD: Köszi, hogy így gondoljátok. Ezek a válogatások sokkal érzelmesebbek és olyan zenék válogatási, amik nagyon közel állnak a szívemhez! Pont azok, amiket nagyon ritkán vagy talán a buli leges-legvégén lehet játszani! Itt viszont egy órában csak az érzelmeké a főszerep!

 

Egy kislány apukája vagy. Hogyan egyeztethető összes a showbiznisz és a családi élet, az apaság?

 

PD: Egyre több kollégának van már családja, hála isten lassan 2 éve én is apuka lettem és a világ legeslegjobb dolga ez! Sok lemondással jár, de összeegyeztethető! Ebbe a párom a legnagyobb segítségem így jut idő erre is 🙂

 

Április 15én természetesen Te is fellépsz az első NC partyn a Corsoban? Várod már? Korábban játszottál Pakson, ha igen, milyen emlékeid vannak az ottani bulikról?

 

PD: Természetesen nagyon várom annál is inkább mert érdekes mód soha nem játszottam még Pakson! Szóval 15-én debütálok, mondhatni saját szerevésű rendezvényen!

 

Köszi a beszélgetést, találkozunk április 15én a Corsoban, és a PaksFM hullámhosszán.

PD: Köszönöm én is 😉

 

Pat Duff eddigi összes Night Café mixéért katt ide:
https://soundcloud.com/nightcafe-paksfm/sets/pat-duff-time
Pat Duff Insta: https://www.instagram.com/patduff/
Pat Duff Fbook: https://www.facebook.com/PatDuffdj
Night Café SCloud: https://bit.ly/3n8al0Y
Night Café Insta: https://bit.ly/3YVsBrT
Night Café Fbook: https://bit.ly/42hGLGu
Night Café Youtube: https://bit.ly/3mVVoiw

Horváth Mihály, Rizkid (PaksFM/Night Café) 2023 március