Night Café Interjú: Leap Seconds

Elsőként Leap Seconds-t kaptuk mikrofonvégre. Az interjú előtt jöjjön egy rövid bemutató, biográfia.

 

LEAP SECONDS: Leap Seconds Északkelet-Magyarországon született. Több mint egy évtizedig élt az Egyesült Királyságban, majd visszatért gyökereihez, és visszaköltözött Budapestre, hogy itthon további inspirációt találjon. Szeret különböző stílusokat játszani az Ambienttől, a Chill Outtól, az electronicától, a Deep House-tól, az Organic House-tól a Progressive House-ig. Az érzelmek és a tartalmas dallamok jellemzik szettjeit. 2021-ben Ourway néven est sorozatot es podcasteket indít hazai és európai lemezlovasok közreműködésével.

 

Kezdjük az elején Laci. Hogyan indult számodra ez az egész, mik voltak a kezdeti lépések?

 

LS: Először is szeretném megköszönni a lehetőséget. Gyerekkorom óta szerettem a zenét. Az elektronikus zenével a miskolci Non-stop rádió csütörtök esténként jelentkező Hipersebesség műsorában találkoztam először. Simon Péter volt a műsorvezető. Az ott hallott zenék nagyon megfogtak.

 

Ami feltűnt nekem, hogy Te nem rögtön gyerekkorból átlépve kapcsolódtál bele a zenei körfogásba, mint azért sokan mások, hanem jóval később. Ez így volt? Ha igen, miért?

 

LS: Igen, mondhatjuk, hogy így volt. Mindig is szerettem a zenét, de bulikba csak később kb. 18 évesen kezdtem járni. Vidéken kevesebb volt a szórakozóhely, mint a fővárosban, legfőképpen emiatt is kezdtem később. A nagyközségben ahol felnőttem, volt egy szórakozóhely, ahol lehetőséget kaptam mint DJ, de az ottani technika nem teljesen volt professzionális. Asztali cd játszókról kellett zenélniami miatt nem volt könnyű a mixelés, de megoldottam. Sosem szégyeltem ezt, szerettem azt az időszakot. Később volt lehetőségem profibb felszerelésen is játszani Pioneer CDJ 100S cd lejátszókon és DJM 500 mixeren. 🙂

 

Kik voltak rád hatással az elején?

 

LS: Már az első pillanattól jobban szerettem a dallamosabb House zenét. Akik nagy hatással voltak rám Layo&Bushwacka, TodTerry, RobbieRivera, TheTimewriter, DeepDish, Gabriel and Dresden, Filterheadz, WallyLopez, Creamer and Stephane K. Valamint a Global Underground kiadványok, leginkább a Nick Warren által mixelt albumok álltak hozzám közel, illetve más stílusból a Depeche Mode. Hazai dj-k és producerek közül Tommyboy, SlamJr, SonicAge, Dandy, Dj. Junior, Chriss voltak rám nagy hatással. Megtisztelő, hogy Chriss-el és Dandy-vel (Peter Makto) zenélhettem már együtt. Akkoriban erről álmodni sem mertem. 🙂

 

Ha jól tudom Te Miskolci vagy. Milyen volt ott annó a partyélet, hova és kikre mentetek szórakozni?

 

LS: Majdnem 🙂 Miskolctól 30km-re egy nagyközségben nőttem fel, ahol csak egy szórakozóhely volt. Ha éppen nem zenéltem ott, akkor a Bekecsi Head Line One Discoba vagy Miskolcra vagy Sárospatakra a Highlander-be mentünk szórakozni. Akkoriban én leginkább Dj.Junior, SlamJr, Tommyboy, bulikba jártam, később pedig Techno partykra is. Majd 24 évesen az Egyesült Királyságba költöztem, és az ottani leginkább a Londonban töltött évek zeneileg voltak rám a legnagyobb hatással. Ott halottam először John Digweed-et, HernanCattaneo-t, Eelke Kleint-t Guy J-t, és Nick Warren-t aki a legjobban inspirál a mai napig is.

Mesélj kicsit nekünk a Ourway sorozatról, a podcastekről, a bulikról.

 

LS: Az Ourway sorozatot Covid alatti időszakban kezdtem el tervezni, majd 2021 szeptemberében indítottam el. Jelenleg 43podcast-nél tartunk, egyre több DJ-től kapok megkeresést, hogy szeretnétek mixet készíteni a sorozathoz. Az eddigi epizódok között a hazai élvonal kiemelkedő DJ-i mellett Európai és tengertúli DJ-k mixei is megtalálhatóak. Az Ourway bulik helyszínéül a Pavilon Bar szolgál. 2022-ben keresett meg Geri a Pavilon tulajdonosa, és adott lehetőséget Ourway bulik szervezésére amire örömmel mondtam igent. A nyári és a téli időszakban is voltak bulik, szeretem a Pavilont, mert mindig családias hangulatban teltek az esték.

 

Jó ideje Te is a Night Café csapatot erősíted. Te csatlakoztál időben utoljára, mint legfrissebb igazolás. Miben más egy ilyen FM rádióműsorba játszott mixed, mint mondjuk egy elő fellépés, vagy épp a saját sorozatodba szánt mixeid? Volt korábban rádiós műsorod, vagy rádiós mixed valamelyik csatornán? Van különbség, máshogy szelektálsz egy rádióra, mint egy fellépésre?

 

LS: Nagyon örültem amikor Rizkid a Night Café csapatból megkeresett, gondolkodás nélkül igent mondtam. Jó lehetőséget láttam ebben, hiszen ez egy FM rádió, valószínűleg több ember hallgatja. Szerencsére a rádióműsorba készített mixekben is azt játszhatom amit szeretek, hiszen ez vagyok én. Amire odafigyelek, hogy a mixek mindig olyan zenékből álljanak amiket a korábbiakban nem játszottam. Jobban kedvelem a 2 órás mixeket, mert szebben fel lehet őket építeni. Az átmenetek nagyon fontosak, erre mindig odafigyelek. Ha a Night Café műsor az én mixemmel indul akkor finomabb zenéket szelektálok a rádiós mixekhez, mint egy fellépésre. Ha pl.éjfél után következik a mixem,a kkor szívesebben készítek Progressive House mixet.

 

Melyik szakaszát szereted leginkább egy egy partynak? A bulik elejét, a warmup-ot, a közepét, vagy a végét?

 

LS: Legjobban a partyknak az elejét a warmup-ot szeretem. Talán azért is mert anno mikor elkezdtem sok-sok alkalommal warm-up szerepet kaptam és akkor teljesen más zenéket játszhatom, mint mondjuk egy peaktime szettben.

 

Kik azok a hazai és külföldi Dj-k producerek, brandek, akik szerinted izgalmasakés érdekesek mostanság 2023-ban?

 

LS: Hazai Dj-kés producerek közül Peter Makto, Tibor Dragan akiknek a zenei világa közel áll hozzám és a Peti által managelt Zenebona Records megjelenéseket nagyon szeretem. A Star Dive Records megjelenéseket beleértve a kiadó manager Ricardo Piedra zeneit is. A Stellar Fountain megjelenéseket is előszeretettel játszom. Valamint a svájci székhelyű Bekool Records-ot. A hazai Prime FM csapatból Rich, Hunter és Christian Gainer-t őket is nagyon tehetségesnek tartom. Külföldi brandek közül a Nick Warren kiadóját a Soundgarden-t szeretem a legjobban. A Madloch által managelt SoundAvenue-t. Dj-k közül John Digweed-et, HernanCattaneo-t és persze Nick Warren-t kedvelem. A fiatalabb generációból nagyon tehetségesnek tartom Evegrem, Guy J., NikoGarcia, és Alley SA-t. Valamint Max Cooper zenei világa mindig elvarázsol.

 

Producerként is jeleskedsz egy ideje. Mi a munkamódszer, milyen a zenekészítés intenzitása? Milyen megjelenések voltak eddig, és hol, és mik a további tervek ezen a területen?

 

LS: A Covid idején sokat foglalkoztam a zeneírással, tanulással. Abletonban készítem a zenéim. Naponta leülök a gép elé, van mikor csak kísérletezem, de van amikor konkrét ötletekkel tudatosan kezdek el egy új zenén dolgozni. A legfontosabb szempontok az érzelmek és a tartalmas dallamok, amelyeket a produkcióimban is alkalmazok. Szeretem az érzelmeimet zenén és hangokon keresztül kifejezni, mivel ezek sokkal jobb történetmesélők, mint a szavak. Eddig Progressive House és Organic House zenéim jelentek meg a Spring Tube, Chrom Recordings, 3rd Avenue, OLD SQL Recordings, Massive Harmony Records, Bekool Records, Star Divekiadóknál. Szeretnék az idén több EP-t készíteni.

 

A zenén kívül mivel telik egy egy napod, mi a polgári foglalkozásod? Jut annyi időd a zenére mint szeretnéd?

 

LS: Egy multi cégnél dolgozom, létesítményi asszisztensként. Egy ideje szingli lettem, így több időt tudok a zeneírásra fordítani.

 

Zárókérdés. Bulik, fellépések, megjelenések, tervek, 2023 nyár?

 

LS: Folytatódnak az Ourway bulik a Pavilonban. Tervezem a saját kiadóm elindítását. Március 31-én a Nagy István Stevie Alapìtvány emlékkoncert rendezvényen játszom, ami egyben a nevét viselő alapítvány fennállásának első évfordulója is. Bárcsak ne kellene egy ilyen eseményt szervezni. 🙁 Megtisztelő, hogy a line-up része lehetek és izgatottan várom ezt a rendezvényt. Bízom benne, hogy az idei tavaszi és nyári szezon fellépések szempontjából hasonló jó lesz mint az előző évben volt.

 

Köszönjük az interjút Laci, tovabbi sok sikert és sok sok Night Cafét 😉

 

LS: Köszönöm szépen a lehetőséget, Nektek is további sok sikert kívánok! 🙂

 

Leap Seconds eddigi összes Night Café mixéért katt ide:

https://soundcloud.com/nightcafe-paksfm/sets/leap-seconds-time

Leap Seconds Insta: https://www.instagram.com/leapseconds.music
Leap Seconds Fbook: https://www.facebook.com/leapsecondsmusic
Night Café SC oldal: https://bit.ly/3n8al0Y
Night Café Insta: https://bit.ly/3YVsBrT
Night Café Fbook: https://bit.ly/42hGLGu

 
Horváth Mihály, Rizkid (PaksFM/Night Café) 2023. március.