Alig egy hónap van vissza az idei szüret kezdetéig, és a gazdák amiatt aggódnak, hogy nagyon aprók a szőlőszemek a fürtökön. Van ahol a perzselő hőség meg is égette a bogyókat. Nehéz szezon az idei, mondták a szakemberek, idén az járt jobban, aki a zöldmunkát csak félig-meddig végezte el. A szüret korai időpontja nem jelenti azt, hogy a borvidéken ezzel bárki is visszaélne, hiszen az adott szőlőnél a mustfokot és a szüret kezdési idejét meghatározzák, ezt minden évben a hegyközségek hirdetik ki. A megye két borvidékén várhatóan a nagyobb munkák augusztus végén kezdődnek majd, ami eltarthat október végéig is. Idén a szőlészetek többsége gépi szüretre készül, egyrészt mert alig találni szőlőmunkást, másrészt a gépi szedés gyorsabb. Egy-egy csúcsbornál vállalják csak a termelők a kézi szedést, de pár éven belül az is bekövetkezhet, hogy ezt is a gépi szüret váltja majd fel. Az idei szüretre vegyes érzésekkel készül minden érintett, akár szőlőtermelő, akár borász, hiszen egyelőre nem lehet tudni, visszaáll-e a borpiac a pár évvel ezelőtti értékesítési formára, és így mennyi szőlőt dolgozzanak fel – írja a Teol.