Átadták a főleg bioetanolt gyártó, dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. új üzemét

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a világszínvonalú takarmány-összetevőket, bioetanolt, élelmiszeripari termékeket, biokémiai anyagokat előállító Pannonia Bio Zrt. A vállalat Dunaföldváron továbbfejlesztette Európa legnagyobb biofinomítóját. A hazai gazdaságbővülő export lehetőségeit szem előtt tartva, valamint a magyar gazdák kukorica termés hozamainak további növekedését támogatva építették fel az új gyáregységet, ahol a bio minősítésű, növényi alapú Pannonia Grow talajjavító készítményt állítják majd elő a hazai, illetve a nemzetközi piacra. A vállalat hároméves fejlesztési tervének részeként épült gyáregység avatón a vezetők mellett dr. Nagy István agrárminiszter, Süli János  tárca nélküli miniszter vágták át a szalagot. A térség országgyűlési képviselője, Süli János a vállalat és a térség kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatát emelte ki az üzemavató kapcsán.

Süli János

Nagy István agrárminiszter szerint az új termelőegység átadása egy igazi közép-európai sikertörténet. A vállalat gyártási innovációi lehetővé teszik a takarmánykukorica minden összetevőjének – köztük a rost és egyéb származékok – hasznosítását, így a feldolgozás során nem marad hátra hulladék, vagyis helyben megvalósul a körforgásos gazdálkodás.

Nagy István

A Pannonia Bionál 2012-ben indult a termelés Dunaföldváron több mint 150 milliárdos befektetéssel, emelte ki az ünnepségen Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója. Több százezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 10 ezer tonna feletti mennyiségű kukorica olajat termel. A több mint 300 alkalmazottnak munkát adó vállalat a régió legnagyobb foglalkoztatói közé tartozik.