Elemezte a Paks II. projektet Aszódi Attila🔊

SzĂ­jjártĂł PĂ©ter kĂĽlgazdasági Ă©s kĂĽlĂĽgyminiszter bĂ­rálta a nĂ©met kormányzatot, amiĂ©rt szerint politikai okokbĂłl hátráltatják a Paks 2 megĂ©pĂĽlĂ©sĂ©t. A tárcavezetĹ‘ pĂ©nteki nyilatkozatában Ăşgy fogalmazott, “FelháborĂ­tĂł, hogy a nĂ©met kormány zöldpárti miniszterei ideolĂłgiai vagy politikai okokbĂłl blokkolják a paksi bĹ‘vĂ­tĂ©st”. A nĂ©met kormány nem adja meg az engedĂ©lyt a Siemens Energie-nek a vezĂ©rlĹ‘rendszerek szállĂ­tására a Paks 2 projekthez. Dr. AszĂłdi Attila, a Budapesti Műszaki egyetem tanára, a paksi bĹ‘vĂ­tĂ©sĂ©rt felelĹ‘s korábbi államtitkár rádiĂłnknak elmondta, egyetĂ©rt SzĂ­jjártĂł PĂ©ter álláspontjával.

AszĂłdi Attila

Dr. Aszódi Attila arra is reagált, miszerint az új energetikai miniszter, Lantos Csaba a napokban egy, az Indexnek adott interjúban Paks 2 indulásának időpontjául 2032-őt jelölte meg, miközben a hivatalos indulási időpont 2030. Az egyetemi tanár véleménye szerint a 2030-as időpont nem reális.

AszĂłdi Attila

Dr. Aszódi Attila rádiónknak elmondta, nagy feladat lesz a 2030-as években az akkorra becsült energiaigényt biztosítani Magyarországnak. Ez részben amiatt is lesz nehéz, mert jelenleg a villamosenergia-importja az országnak olyan külföldi erőművekre épül, amelyeket az EU addigra már be akar zárni.

AszĂłdi Attila