Hidrog√©nbuszokat tesztelnek PaksonūüĒä

Demonstr√°ci√≥s jelleggel egy hidrog√©n √ľzemanyag-cell√°s aut√≥busz k√∂zlekedik h√°rom napon √°t Pakson a JIVE-2 projekt r√©szek√©nt, mely az eddigi legnagyobb uni√≥s t√°rsfinansz√≠roz√°s√ļ hidrog√©nbusz program Eur√≥p√°ban. A t√©m√°ban kedden tartottak sajt√≥t√°j√©koztat√≥t az Energiah√°zban, ahol ehhez kapcsol√≥d√≥an konferenci√°t, szakmai √©s p√°lyaorient√°ci√≥s napot is szerveztek egyben. A projekt kiemelt c√©lja, hogy a k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©sben cs√∂kkents√©k a sz√©n-dioxid kibocs√°t√°st, – hangzott el a sajt√≥t√°j√©koztat√≥n. Ebben nagy szerepe van a z√∂ld hidrog√©nnek, mely meg√ļjul√≥ energi√°val elŇĎ√°ll√≠tott √ľzemanyag – emelte ki Bohner Zsolt, a Messer Hungarogaz kft. √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja.¬† A h√°romajt√≥s, csek√©ly zajkibocs√°t√°ssal √ľzemelŇĎ hidrog√©nbusz egy t√∂lt√©ssel 400 km megt√©tel√©re alkalmas.

Bohner Zsolt

Szab√≥ P√©ter polg√°rmester hangs√ļlyozta, Paks az orsz√°g energia sz√≠ve. Az √ļj technol√≥gi√°k itt ker√ľlnek elsŇĎk√©nt bevezet√©sre, ehhez partner a v√°ros vezet√©se. Tavi Tam√°s a Paksi K√∂zleked√©si Kft. √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja kiemelte, a megval√≥sul√≥ CEE Hidrog√©n Busz Roadshow egyetlen magyar r√©sztvevŇĎje a Paksi K√∂zleked√©si Kft., ami nem v√©letlen, hiszen az orsz√°gban kiemelkedŇĎ a v√°ros ‚Äěz√∂ld‚ÄĚ helyi k√∂z√∂ss√©gi k√∂zleked√©se.

Tavi Tam√°s

A sajt√≥t√°j√©koztat√≥t k√∂vetŇĎen egy pr√≥bak√∂rt utaztak a megjelentek a hidrog√©n busszal a v√°rosban. Pakson a hidrog√©nhajt√°s√ļ buszt az egyes vonalon ingyenesen vehetik ig√©nybe az utasok a teszt√ľzem ideje alatt.